zondag 23 februari 2020

AnswerGarden

In plaats van een woordenweb aan het bord te maken, gebruik ik deze website.

Ook de app Word Cloud is een app om mooie woordenwolken te maken en op te slaan.

https://answergarden.ch/create/

Het schrijfproces


Destiny - short animation




Eigenaarschap







Hoe leer je vaardigheden

Een topic bij ons op school waar iedereen veel vragen rond heeft. Vaardigheden zijn belangrijk, maar hoe leren we ze aan op een juiste en effectieve manier?


Top 5 effectieve leerstrategiën


HGPD

'Diagnoseloos' de juiste dingen doen met een alternatieve vorm van ondersteuning om overdiagnostisering en overmedicalisering tegen te gaan. Er wordt meer gekeken vanuit de talenten van leerlingen als je oplossingsgericht en handelsgericht te werk gaat. Ook wordt er aangetoond hoe verschillend leerkrachten naar gedrag kijken en hoe ze dat foutief gedrag anders kunnen ervaren.
HGPD staat voor: handelsgerichte procesdiagnostiek.

https://www.bco-onderwijsadvies.nl/uit-de-praktijk/diagnoseloos-de-goede-dingen-doen-hgpd-de-praktijk


Leerlingenbrein

Weet hoe het brein van je leerlingen werkt en speel hier constant op in.

Hebben ze van jou geleerd

20 manieren of werkvormen om na te gaan of de leerlingen jouw instructie begrepen hebben.

Placemat

De placemat (zie foto) is een handige manier om leerlingen te laten samenwerken. De leerlingen denken eerst individueel na over een bepaalde vraag. Ze hebben allemaal een vakje waar ze hun mening kunnen verwoorden. Nadien wordt er naar elke mening of elk verhaal geluisterd en komen ze samen tot een besluit. Dat besluit noteren ze in het midden. De leerlingen werken met 4 samen. Ik leerde deze werkvorm kennen na een infomoment van uitgeverij Plantyn waar we zulke placemats mee naar huis kregen. Als je de afbeelding afdrukt, doe dat dan op A3 - formaat. Toffe werkvorm!


5 minuten werkvormen

'Onderwijs maak je samen' ontwikkelde een reeks '5 minuten uitgaven'. Ook handig voor tussendoor!
Op de site te downloaden of te bestellen.

https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/dossiers/5-minutenwerkvormen

Forest app


Cornell methode om samen te vatten

Ik botste onlangs op deze manier van samenvatten. Ondanks dat deze methode al meer dan 50 jaar oud is, had ik er nog nooit van gehoord. Het gaat erom om zoveel structuur aan te brengen in de inhoud dat alles op een blad past. Hieronder zie je hoe je met de methode werkt. Mijn leerlingen waren (redelijk) enthousiast, vooral omdat ze op onderstaande afbeelding tips krijgen en toch hun eigen ding ermee kunnen doen.
http://www.adesignfor.education/


Hoe leren we?


Visueel notuleren

Ik leer mijn leerlingen om samenvattingen te maken, notities te nemen … Ze vinden dit niet gemakkelijk, dus ik probeer hen zoveel mogelijk tips te geven. Niet alle tips werken even goed of toch niet voor iedereen. Ik benadruk dat we zowel beeld als tekst nodig hebben om goed te kunnen leren en vooral goed te kunnen onthouden. Als ik hen deze afbeeldingen laat zien, hebben ze alvast meer zin om aan de slag te gaan. Meer tips zijn altijd welkom!




De schrijfassistent

De schrijfassistent is een website van De Standaard die voor iedereen toegankelijk is. Gemakkelijk in te zetten in de klas. Ik heb de site al eens getest bij mijn leerlingen van de eerste graad. Tof om mee aan de slag te gaan, helaas laat hij nog veel fouten staan. Hij geeft bij fouten steeds een suggestie, dus zelf nadenken is absoluut nog aan de orde!

http://schrijfassistent.standaard.be/

Kristaalhelder

Een website vol met 'heldere' tips over taal en vormgeving.

https://www.kristaalhelder.nl/webteksten/

Gagné

Een model met 9 instructies voor een leeractiviteit of voor een effectieve lesmethode.

Modellen voor curriculumontwikkeling

ADDIE



KWALITEITSCRITERIA

Z-BEWEGING
EVALUATIEVORMEN
COMBINATIEMODELLEN

Doem!

Doem staat voor Designprincipes Online Educatief Materiaal. Ben je van plan om zelf een cursus in elkaar te steken (op papier of online), kan je rekening houden met de tips die ze geven. De cursussen moeten er niet alleen aantrekkelijk uitzien voor de leerlingen, ze moeten ook functioneel zijn. De site is op zich al een voorbeeld van hoe een mooie cursus er kan uitzien. Je krijgt er bovenop veel info ook een download waar je nog meer informatie in vindt.

http://doemproject.ap.be/




zaterdag 22 februari 2020

Zit je vast?


QR in de klas


Flipping the classroom





Hoe kies ik een boek?


10 X smartphones in de les




10 tips bij het lesgeven


Werk slimmer


Checklist voor een effectieve vergadering


Sociale media, wat vind jij?


Flipgrid

Een fijne tool om spreekvaardigheid in de klas voor een stukje te vervangen. De leerlingen antwoorden op jouw vraag met een video van zichzelf waar ze het antwoord geven. Je kan kiezen ervoor kiezen om de leerlingen elkaars video's te laten zien (peerevaluatie) of niet. Het bestaat ook als app. Leerlingen vinden het wel een drempel om zichzelf te filmen en online te zetten.
https://info.flipgrid.com/

Sociale media en de leraar


Nepnieuws


Ontdek je talent


Leraar van de 21ste eeuw


Close reading

Onlangs ontdekte ik via een nascholing een nieuwe vorm van begrijpend lezen, close reading. De methode vond zijn oorsprong in het lager onderwijs, maar het is perfect toe te passen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Ik paste het reeds toe bij mijn leerlingen, die de teksten een pak beter begrepen dan anders. Zorg wel dat je voor inspirerende en authentieke teksten zorgt. De moeite waard om je eens in te verdiepen.

Leesstrategieën


Hoe maak je lezen leuker?


Begrijpend lezen



Tips om vrienden te maken en te houden


Positief opvoeden


Kies je draak


Rolverdeling bij pesten


Ben jij een fixer of een growie?


De storende leerling


Handig gedrag